Badhotellets historik

Under de sista åren av 1800-talet hade affärsidkaren Axel Andersson fått nog. Han hade på grund av sviktande hälsa vid flera tillfällen tvingats besöka olika kurorter, både i Sverige och utomlands. Men nu föddes idén om en liknande anläggning i Tranås, staden där han själv levde och verkade. Så kom det sig att vad som då kallades AB Tranås Wattenkuranstalt bildades den 14 januari 1899.

Redan första året besöktes etablissemanget av cirka 300 gäster, som inhystes på olika platser i staden. Men behovet av en hotellbyggnad var stort och en sådan stod färdig i december år 1900. Versamheten blev snart välkänd över landet och lockade många nya besökare, vilket gjorde att hotellet utökades successivt.

Under åren har många människor kommit och gått. Under decennier var det mest människor som var lite fina i kanten och bar imponerande titlar som njöt Badhotellets vederkvickande behandlingar. Genom ett mångårigt samarbete med Pensionsstyrelsen och Riksförsäkringsverket behandlades också många människor som led av reumatiska besvär.

Bland välkända personer som synts på Badhotellet kan vi nämna Lennart Hyland – själv stadens son, som gärna bevistade hotellets faciliteter. Fritiof Nilsson Piraten var under många år också ett välkänt ansikte i våra salonger. Faktum är att hotellet spelade en viktig roll i en av hans noveller – Högvilt – som finns utgiven i boken Flickan med bibelspråken. Andra kända namn som passerat revy på Badhotellet är statsminister Tage Erlander och författarna Astrid Lindgren och Alice Lyttkens.

I samband med 100-årsjubileet, hösten 1999, besöktes Badhotellet av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som var först med att bo i den nybyggda kungasviten.

Sedan 1 januari 2000 är Badhotellet åter i privat ägo. Omfattande renoveringar av både rum och spa-avdelning, med respekt för den 100-åriga miljön och atmosfären, har gjort Badhotellet till vad det är idag. Allt detta tillsammans med god mat och förstklassig service gör att våra gäster trivs och gärna kommer tillbaka.