Badhotellets sparitual

Kort tillbakablick


Välkomna till en unik upplevelse och en resa tillbaka i tiden. 2015 slog vi upp portarna till vår helt nya spaavdelning och Badhotellets Sparitual som bygger på Badhotellets grundtankar och kneipp-metodens läkande kraft.

2016 vann vi priset Årets Sparitual utsedd av Spa Awards med motiveringen;

“Wattenkuranstalten från 1800-talet återuppväcker Blixtbegjutning och binder samman sparitualen från då till nu.”

Badhotellet slog upp dörrarna för första gången 1899 och gick då under namnet “Tranås Wattenkuranstalt”. Grundaren, Axel Andersson, hade vacklande hälsa och fick både nu och då besöka kur-och badanstalter både i Sverige och utomlands. Från detta föddes idén, kunde inte Tranås med sin friska och hälsobringade luft vara en lämplig plats för en kuranstalt?

1899 bildades då AB Tranås Wattenkuranstalt. Verksamhetens mål var då “att mottaga kurgäster för vattenbehandling enligt kneipps metod”, inspirerat av Sebastian Kneipps lära.

Sparitualen idag bygger på den gamla Kneippkuren med varma och kalla källor. Sebastian Kneipp ansåg att vattnet hade en läkande förmåga och genom att alternera mellan värme och kyla har det en stärkande och förebyggande påverkan och kunde uppvisa en rad olika hälsobringande effekter. En kort snabbdusch av kallt vatten på huden har till en början en sammandragande effekt på venerna som sedan vidgas och därmed stimulerar blodcirkulationen i kroppen.

 

Upplev Badhotellets prisade Sparitual


När ni kliver in i vår sparitual möts ni av tropisk värme och en avkopplande sinnesstämning.

Er ritual börjar med tvagning i tvagningsrummet, en varmdusch som sätter igång cirkulationen genom tvagningens effekt. Därefter kliver ni in i vår 80 gradiga torrbastu, med avkopplande musik, här för att värma upp kroppen följt av en uppfriskande isskrubb.  Nästa upplevelse är fotbegjutning, ett varmt fotbad med tillsatt salvia-infusion följt av en kall avsköljning av fötterna.

Nästa ritual är ansiktsrummet där ni rengör ansiktet med Kurēns ansiktstvätt. Applicera därefter guldmasken och låt den verka under tiden ni låter ångan omsvepa er kropp i ångbastun. Här får ni en avkopplande stund och en doftupplevelse av örten eukalyptus. Därefter ska kroppen kylas ner i blixtbegjutningen, en kylande behandling som sätter fart på blodcirkulationen.

Kryp ner i vår 37 gradiga pool  och låt sinnesro omsvärma er. Slappna av i vår lounge en stund, innan ni beger er till ljusrummet. Ljuset ska ge en måbra effekt  och stimulera till endorfiner. Därefter är det dags för handterapi. Sitt ned i sofforna och massera dina händer med hjälp av stenen och instruktionerna på tavlan.

Skäm bort er kropp med den avslutande handkuren med uppfriskande doft samt den lyxiga ansiktskrämen.

Dela: